Monday, May 26, 2014

~~ Kisah Bercuti di Bandung:: Last Day ~~

Hari terakhir di bandung
Sedih pulak rasa hati bile dh nk balik ni
Ase mcm xnak balik je
Sbb dlm pale otak nie dh pikir keje
Hurm byknye keje yg kene settle kan
Wuarghhh....kalau lah blh bercuti sentiasa kan best!!

Okey pagi2 tu ktorg bangun dlm pkul 7 pagi
Kemas sikit2 brg...baju-baju
N siapkan beg2 semue yg nk bwk balik dah
Mak ngn ibu pagi2 tu dh siap sarapan dah
Buat air 3 in 1 ngn makan roti n kerepek2
Jadi aq ngn zana jela g breakfast pagi tu

Arini ktorg berdua makan spagethi aglio olioooooo
Hahaa
Siap request lg kt zana...kite dok luar erk arini
Kt luar tu best sbnrnye tp trpakse tahan la cahaya matahari pagi ni
Mmg silau2 n haba2 terasa la gituu
Tp yg syiok dpt tgk kete lalu lalang kt bwh tu

Siap2 makan n kemas2 barang kt bilik tu ktorg pn turun
Zana kol hotel lobby mntk antr trolley
X lrt la gamaknye nak angkt brg2 tu kot
Byk n berat okey!

Ibu ngn mak dh siap bungkuskan dh utk fajar
Mane yg boleh bwk balik semue nk bwkla
Yela air 3 in 1 tu ade byk lagi kot
Ngn buah2 la...roti la....semue siap 1 beg utk fajar
Tapi sedih plk ase hati
Bile tunggu kt lobby bwh sekali supir yg dtg bkn fajar
Xtau la sape name diorg...tp antara supir2 pak dudi la
Terus mak ngn ibu bg kt bwk hotel yg tlng angkt brg ktorg td makanan2 tu
Bukan ape die dh tolong kan...so bg jela kt die
(dlm hati ade sikit keciwa la)

Okey supir nie ade 2 org tp nmpk mcm yg drive x bape tau jalan sini lagi
Yg sorg lg akan ajar n bgtau...okey kiri..kanan...kiri...kanan
Erk!!!

1st tmpt ktrg nk singgah pagi ni Kartika Sari
Ramai yg ckp kt sini byk brownies n kek2 diorg jual
So ape lagi mase untuk memborong la
Hahah
Nasiblah ye mak...men amik n pilih je keje
Smpai penuh 1 bakul dh x terangkat dah ase
Pastu dh pening ngn xtau nk amik ape ktorg pn g byr
Total utk kek2 je nie lebih kurg Rp 500,000

Aq x puas lagi nie
Dok ase ade lg balance duit
Masuk ngn pilih lagi kek2 kt situ
Tambah dalm 3 ke 4 kek lagi
N total kali ni Rp 100,000 lebih gitula

So dkt sini korg blh pilih sama ada nak letak dlm beg plastik je or nk ltk dlm kotak
Aq ngn mak pilih ltk dlm kotak
Sbb mcm lg senang...ltk dlm kotak n nnt msuk kargo je kan
Tp ibu ngn zana msuk dlm beg sandang skit ngn pegang bwk nek atas flight
Bile ltk dlm kotak kt airport ktorg balut lg ngn plastik kotak tu
So xde la koyak ke ape kan
Siap letak note lg kt situ
“Jangan dibanting...mudah pecah” (Jangan dibaling)

Okey settle je kt situ supir tnye nk ke armada ke
Diorg ckp armada pn same je kek2 die
So tkot x sempat ktorg trus ajak g makan je
Flight ktorg pukul 3 ptg ni
Kalau pg awal blh la rest2 kat situ kan

N kali ni pon diorg bwk ktorg g makan nasi padang
Kedai same mase fajar ngn pak dudi bwk 1st day aritu
Hurm
Layan kan sajela....sib bek nak balik dah kann
Huhu

Nasi padang ni mcm biase...lauk pilihan hati dh tentu kekel lembu
Hahaha
Total ktorg makan aritu dlm Rp100,000 lebih asenye
Siap2 makan je ktorg trus gerak ke airport

Dkt airport baru perasan kecik je sbnrnye tmpt ni
Korg masuk terus scan2 brg
Balut la mane beg yg korg nk balut kt situ
Harga die 1 beg Rm 10.00 or kalau Rp dlm 30,000
Sebenarnye lagi murah byr dlm Rupiah ye kwn2 =p

Kaunter check in ktorg xbukak lagi time tu
Dlm kul 12 lebih ktorg kt airport
N bile tanye die ckp kul 1 baru kaunter bukak
So dlm kul 1 bru ktorg beratur n check in brg
Total luggage ktorg beli dlm 85 kilo utk (aq,ibu n zana) n mak dlm 25 kilo
Sekali bile check in brg ktorg bertiga pnye baru 77kilo
N mak pnye baru 8 kilo
Tu pon dkt mak masuk kotak kek kartika sari je
Beg2 mak semue dah masuk dlm luggage ktorg
Byk gile kot lebih
Hahaha
Tapi baik lebih dr kurang kan
Jenuh 1 keje nak membayar nanti

Lepas check in brg ktorg duduk lagi menunggu
Kaunter masuk kul 2.30 baru bukak
N bile dah masuk kt atas tu tunggu lagi
Keje ktorg menunggu jela jwbnye
Ouh ha kt atas tu mak ngn aq siap menyopping lagi
Bukan shopping ape pon..beli kerepek2 lagi sikit
Xtau la...bkn x puas tp gatal sgt tangan nie nk membeli nye
Hehehe

So lepas dah announce flight dah ready
Kitorg pn beratur la nak naik flight
Hurm kali ni pon sebelah seat mak dua2 kosong
Ape lagi pindah la dok sebelah mak
Hihi
N dalam flight tu macam2 ktorg order
Yela duit rupiah byk lagi jgk lebih nye
Order nasi kuning...nasi lemak...ngn milo panas lagi
Macam2 la...kenyang kot!
Dengan yg mmg dah tempah lagi n tambah menu lagi
Huargh...siap tapau bwk balik la sandwich tu...xlarat...kenyang!!
Sedangkan sebelum gerak tu dah makan kannnn....haha

Alhamdulillah....pukul 6 lebih kami selamat mendarat dgn selamat
Finally... “WELCOME HOME’

Sepanjang balik rumah dok cite macam2 ngn adik
Itu lah ini lah...cmtu lah cmni lah
Mcm x abis nak dicite
Sampai rumah baba dah menunggu
Lagi proses bercerite...al kisah....~~~~
Ingat dah penat...nk landing atas katil terus je
Rupenye x lagi...semangat bandung tu ade lg la org cakap
Ape lagi terus sambung punggah beg
Tgk balik ape yg dh beli kat sana

Excited kemain org cakap kan!!

* Nie gambar2 last day kat bandung*

-nie menu yg ktorg order atas flight-

-suasana bandung dr hotel kami..time nie kul 8mlm asenye-

-ha nie brg me n mak...yg kotal berbalut tu penuh dgn kek dr kartika sari ye-

-pandangan tepi brg2 kami...tu dia...-

Monday, May 12, 2014

~~~ Kisah Bercuti di Bandung (4th Day) ~~~

Hari Ke-empat di bandung
Hari nie pon kami janji awal dengan fajar
Pukul 8 pagi di lobby hotel
Hari nie breakfast dkt hotel secara ala cart
Maybe sbb dh x ramai so diorg x buat buffet dah just ala carte je
So kalau nak makan ape just order saja ya buk
But still ade la sikit menu buffet mcm koko krunch...buah2...n air..
Tapi air teh o diorg kt sane mmg ase mcm xleh telan je setengah tempat tu
Wangi die kemain sgt...mcm letak perfume dlm air tu! =p

So lepas siap2 breakfast ktorg pon turun ke lobby
Menunggu fajar nak ke tangkuban perahu
Perjalanan nak kesini xla sejauh kawah putih
Dlm 1 jam je kot dh boleh sampai
N die pon mcm ke puncak jgk la..sbb nek bukit...laru lereng2 bukit gitu
Boleh la cuci mata tgk strawberry2 kat sini

Ok before pegi mmg dh byk bace tentang tempat nie
Diorg ckp kt sini kene elok2 sikit
Tp rasenye bukan elok2 sikit tp mmg kene elok byk2
Sbb once korg turun kete je n pegi mane je sekalipon akn byk penjual2 follow
Mmg x larat la nk halau diorg
Amik gambar diorg pandang
Jalan diorg kt sebelah
Nak bercakap ke borak ke mmg diorg sebelah kite la
Kiri ada kanan ada depan ada belakang ada
Ha ce byangkan!! Stresssssssssssssssssss
N dekat sini bau sulfur die pon agak boleh tahan
Fening sgt pale nie kt situ

Before turun je dah pesan mcm2 kt mak n ibu
Yela tkot diorg terkena kan
Mcm ade sorg nie beriya kemain lg jual gelang ngn rantai dr batu tangkuban perahu tu
Die ckp 1rgt je kak...beli kak
Sekali bile zana tnye balik...berapa harga die
Kemain terus ckp Rp 300,000 okey??
N tu bersamaan Rm 100 duit kite
Ouh tidakla,,,terus masuk kete n tutup pintu la jawabnyee

Kat tangkuban perahu nie kami x lama sbnrnye
Sekejap je
Amik2 gambar gitu je
Fajar ckp kalau jalan terus nek ke atas tu ade lg chantek2
Tp tidakla kami nk berjalan kesana bagai
Ngan mak pon time tu ase nak demam die ckp
So tidakla kesana-sana

Lepas amik2 gmbr kt situ ktorg pon turun
N otw nk turun fajar tanya nak singgah ke floating market ke
Sebab dah sekali jalan je nie
Tp kitorg xnak pon
Ha kt floating market tu ikut ape yg ktorg bace die mcm pasar2 atas bot
Means diorg yg jual2 akn dok atas bot tu
N ade mcm2 jgkla benda die jual
Makanan2 pon ade kt situ
Tapi mcm x menarik sgt pon sbnrnye
X tahula kenapa x berkenan...hihi
Maybe sbb dh xsbr nk ke Restaurant Kg Daun kot
Hahaha...nie mmg tempat best yg wajib korg pegi okey

So dh turun2 dr puncak tu ktorg pon smpai kg daun nie
Kg daun nie agak ke dalam jgkla
mcm xsngka plk tmpt die cantek gitu sbnrnye

Okey bile masuk je korg kene pergi kt kaunter depan tu
Bgtau bape org n nanti die akn bg no meja
Nampak pelik kan...dlm hati ala nnti dpt port yg xbest plk!

Sambil jalan2 ke dalam tu ktorg byk kali jgkla berhenti
Bukan apa...amik gmbr pnye pasal
Ehh kat sini...ehh sini chantek..sini pulak...sini..sini...
Ha gitula lebih kurang
Lepastu mak ngn ibu g toilet
Ha lagi lame n bykla kitorg amik gmbr jwbnye
Siap suh fajar amikkn gmbr n ckp nak byk2 tau
Hahaha...layan kan jela ye kami nie

Okey sekali smpai kt tmpt kitorg tu S8 kalau xsilap
Wahhh...chanteknyeeee
Bestnye....syoknyeee....ha gituuu
Kitorg dpt kt tepi pinggiran sungai katenyeee
Duduk bersila n siap sediakn bantal peluk yg besar tu lagi
Aikk...ni nk suh tido ke lpas makan (Hahaha)

Makanan kitorg kt Restaurant Kampung Daun nie sgt2 menarik ye
Menu:
1. Nasi Rawon                                     Rp 50,000
2. Gurame Bakar                                  Rp 80,000
3. Gurame Goreng Sambal Hijau           Rp 90,000
4. Iga Goreng Cabe Hijau (2)               Rp 160,000
5. Kangkung Goreng Belacan   Rp 20,000
6. Ayam Goreng Kremes (2)                Rp 120,000
7. Ayam Bakar Kecap             Rp 52,500
8. Pisang Goreng Keju (2)                    Rp 12,500
9. Surabi Keju                         Rp 8,500
10. Mineral Aqua (2)                            Rp12, 000
11. Melon Juice                                    Rp 25,200
12. Avocado Juice                                Rp 31,500
13. Choclate Milk Shakes                     Rp 22,500
So total dalam Rp 775,500....dlm Rm...200 ringgit ya buk...
Untuk 5 org
Agak mahal ke?? Xtau la...tp paling penting SGT SEDAP!!
N dh tahu mahal kan mmg semuenye licin lahh
Hahaha
TERBAIK!!

Lepas dr kampung daun nie kitorg pon gerak la ke tempat lain plk
Hurm dkt sini akan lalu Kampung Gajah
Ingat tmpt ape...byk benar patung gajah kt luar tu
Sekali tanye fajar, die ckp tu wetland...ehh yeke?
Mcm tmpt main2 gitu la...wetland ke wonderland ke theme park erk
Hahaha...keraguan sudah
Tp mmg xmasuklah...tgk je dr luar
Hihihi

Next station kami mule2 dah plan nk singgah kat Cihampelas
Yela otw balik mmg singgah situ
Tp bile dh smpai x berhenti pon
Fajar tanye mahu singgah kak....hurm laju jwb
Xyah lah fajar kite teruskan ke Pasar Baru saja
Opppsss....Pasar Baru lagi yaaaaa~~~

Bukan xnak singgah Cihampelas tu tp keadaan x mengizinkan
Mase tu dh pukul 1 lebih
So kalau jalan2 situ mesti dalam 2 jam jgk
Dah pukul 4 smpai pasar baru
Ha mmg x smpat la kan...diorg kt situ pkul 5 lebih dh tutup dah asenye
Nanti x sempat plk nk shopping kali ke-2 kt situ
Lagipon mak demam plk time tu...xlarat katenye

Kami pun teruskan ke pasar baru
Ha tempat tujuan still sama
Kat kedai “Famous”
Sampai2 je cari akak yg layan aritu...tp syg die xde
Kat sini motif utama nak beli kain baju melayu adik ngn baba...n abg n mizan
Dr hotel lg dh pikir baju baba ngn adik nak amik same mcm kain lining kitorg aritu
Jadi xyah la pilih2 colour...just ckp je trus nak yg tu 8.5 meter yee
Hihihi

Settle beli baju abg ngn baba semue ktorg g kedai kain sulam lagi
Kedai aritu jugak
Kat sini zana ngn ibu yg nak menyopping lagi
Aku tumpang sekaki je...eh bukan sekaki...tp dua kaki
Sbb beli lagi 2 helai kain sulam
Hahaha
Mak mmg x lrt dah...pening...ngn badan panas
So suh mak rehat je kat kedai famous tu
Fajar pn ade situ..tunggu situ sekali
Ha kitorg la yg berjalan dgn sendirinya kat sini
Mcm dah expert sgt kaannnnn

Settle beli kat kedai sulam ktorg turun bawah
Ha kt sini pun zana ngn ibu jgk nk copping
Nak beli blouse
Aritu pergi dpt 1 Rp 100,000....nie skrg pegi dh pandai kan dpt Rp 90,000 je
Kalau dtg esok lg mest dpt Rp 80,000 lah...haha
Zana amik 4 pasang blouse lg asenye
Nie jenis kaftan tu yg penuh manik n kain jarang tuuu
Hihi

Ha kitorg smpt jgkla beli blouse utk adik zana jgk
1 Rp25,000 (Rm 7) ha bayangkan zana amik 4 pasang tok adik die
Kalau kt kl xtau la dpt ke x harga tu (=.=)

Lepastu ktorg g kedai bwh lagi
Yg nie nak beli tshirt bandung lg
Ha time nie sy la shopping lagi
Almaklum lah beli aritu lepas kire2 x cukup rupenyeeeee
Mencari lgi lah sy disini
Beli baju dlm 6 psg lagi...n beli fride magnet lagi..
Time nak byr tu tauke die bg free lg 2 la fridge magnet tuuuu
Untung badann.....kan!

Settle je beli2 semue tu kami terus naik atas balik
Sesi mencari balik kedai famous tu
Sebab tmpt nie sgt memanjang yeee
Ade 6 tingkat n die mcm lebar gituuuu
So kene pandai2 carikla kedai tu balik nampaknye
Tp carian kali ni lg singkat dri aritu...hahahaa

Sampai je kt famous tu tgk mak dh tertido2 dah
Badan panas kot
Ha sudah....jom2 balik aja fajar
So kitorg pon balik hotel
Sampai hotel mak rehat2 kan badan n bawak tido
Kitorg pon layan tv smbil bukak brg2 yg nyopping tadi
Heheheh
Semangat je ase

Malam tu kitorg makan kt cafe hotel je
Order pon biase2 je
Ala2 kadar

Ha lupe pulak.....Ptg tu jumpe pakdudi kt kedai famous
Die cakap malam nnti nak dtg hotel
Die nak bwk sample kek lapi nk bg kitorg rase
Mane la tau kalau berkenan boleh la order kan
Sbb die amik direct kt kilang

So malam tu smbil2 makan kt cafe smbil tunggula pak dudi dtg
Dlm 15 minit makan die pon smpai dgn wife die –tate lilis-
Hurm dior bwk 1 plastik kerepek2...dlm tu ade pisang keju...tempe n pisang salai
N 1 kotak kek lapis keju
Kek lapis tu bru buat lagi ye...agak suam2 gitu
Sedap jugakkk
So mak pon order kt die pisang keju 5 plastik...tempe 2 plastik...
Kek lapis keju 2 kotak, kek lapis choclate 1 n kek lapis ori 1
Total dekat situ dlm Rp 200,000 lebih asenye
So boleh la kan

Malam tu Pak dudi kate ade lg org malaysia bru smpai
Fajar g amik diorg kt airport
Hurm kesian betul...bg balik awal..biar dpt rehat
Rupenye still kene kesana kesini lagi...huhuhu

So esok janji dengan fajar pukul 10 dkt lobby

Malam tu kitorg kemas2 brg...mane yg boleh sumbat...sumbat kan dlm beg
Erk xdela kemas sgt pon
Sebab mak hari 1st day lg dh kemas brg2 tu
Sebab time tu shopping byk benda sgt kan
So dh siap2 kemas brg dah mak time tu
Biar x susah nanti...ikut kan jela...
Hehehe


*last night dkt bandung....mcm sayu hati je nk kene balik dah...kene keje dah!*


-posing kt tangkuban perahu-

-Kami @tangkuban Perahu-

-Ha kalau gi sini kene amik gambar kt sini ye...BUKTI- =p

- Posing dgn fajar @kampung Daun...hurm..tbe2 rindu makanan situ!! -

-Menarik takk?? wahh....lapar-

-nie pisang keju n serabi keju-

-dgn mek zana...posing lagii-

-Ha nie tmpt makan kitorg kt Kampung daun...ce tgk...mmg suh tido kan lps makan..-

Friday, May 9, 2014

~~~ Kisah Bercuti di Bandung (3rd Day) ~~~

3rd day
Hari ketiga hari nie bangun seperti biasa
Hari ni janji dgn fajar awal sikit dlm pukul 8 pagi
Sebab pagi2 nie kami mahu ke puncak
Means nk pergi jalan2 ke “Kawah Putih”

Siap2 dan kami pergi breakfast kt cafe hotel mcm biasa
Dlm pukul 8 turun ke lobby
Dan terus gerak ke kawah putih
Perjalanan ke kawah putih nie agak jauh sikit dr tangkuban perahu
Lebih kurang dalam 1 ke 2 jam jgkla nak naik sampai ke puncak tu
N mcm biaselah dlm kete telan ubat demam...batuk..selsema bagai
X sampai 15 minit mate mcm trtutup2 je...
Bape kali terjaga bape kali jgkla tertidoo
Hahah

Sepanjang-panjang jalan ke kawah putih ni
Mcm2 kite boleh tgk
Ada kawasan strawberry
Tanaman2 dkt lereng2 bukit die
Sgt2 chantek okey

Ok nak masuk kawah putih nie kene bayar ye
N kt bwh tu korg boleh pilih sama ada nak naik gune kete sendiri
Or korg nak naik angkutan yg diorg sediakan
Nak bwk kete sendiri sampai atas kene byr 150 ribu x silap
Tp kalau naik angkutan tu pon byr jgk dlm 30 ribu rasenye
So same je kos die
N nak lg senang kitorg suh fajar drive je sampai atas
Tiket masuk sorg dlm 50 ribu kalau x silap
(Resit lupe nk mintak kat fajar)

So smpai atas tu kite akn disuruh memakai mask
Kalau xbwk korg blh beli je kt situ
1 dlm 15 ribu (anggaran)
Dkt situ x byk sgt org yg dtg jual2 brg kt kite
Kalau xnak just cpt2 ckp “xnak”
Ha senang....

Kat sini ktorg x lame pon
Just amik2 gambar sana dan sini
N lpastu trus naik balik

Sampai2 kt kete je tgk fajar tgh tido
Kepenatan agaknye die nie
Bawak manual n macet2 kt jalan lg
Hurgh....tidakla kalau saya...

Lepastu sepanjang turun dr bukit tu nnti kt tepi2 jalan ade org jual strawberry
So ikutla kalau korg nk beli beli lah
Zana beli 1 kt atas tu dpt dlm 15 ribu xsilap
Sekali dh turun dr puncak die nk beli lg 1
Okey harga die lg mahal ye kt bwh tu
30 ribu ke 25 ribu (sy x ingat)

Otw nk turun dh pesan kt fajar yg kitorg nk try mknan area sini
Sbb kt bwh td nmpak byk sgt2 kedai makan
Apelagi fajar trus bwk ktorg singgah kt “Restauran Saung Andir”
Kat sini masakan sundha
Menu kami: Nasi liwet (nasi die mcm wangi2 sikit-tp mak je mkn, aq xlalu dek tekak mcm letak perfume je ase), ayam brengsek 2 ekor, ikan gurame 1 (ikan air tawar), tahu, tempe, sayur asem, sup daging sapi n telur dadar....
Air plk air kelapa (aq n ibu), es kosong n jambu...
Paling sedap antara semue2 nie ayam brengsek die (ayam + cili hijau) n ikan gurame ( ikan bakar kicap)
Total makanan kami hari ni Rp 387,000 (Rm 100)
Okla kan utk 5 org =))

Ok lepas dr situ ktorg teruskan prjalanan kami
N ktorg ckp kt fajar ktorg mahu ke rumah mode
Rumah mode ni tujuan die bukan nk shopping pon
Just nak tau tmpt n amik gambar
Hahaha

Ok prjalanan dr kawah putih ke rumah mode pn dlm 1 jam lebih
Sampai je kt rmh mode, fajar turunkan ktorg
Die x ikut la msuk dalam tu...just tnggu dlm kete...
Biarlah die tido dlu..rehatkan otot2..

N dlm tu zana trus ckp mane tempat tu...mane tempat tu
Berpusing2 carik tmpt tu
Sekali tgk ouh byk je tmpt cm gitu rupenye
Ha nk tau tmpt ape??
Tmpat nak amik gmbr yg ade tulisan “Rumah Mode”
Hahaha....terbaik kann!!

Lepas amik gmbr je kitorg msuk la dlm tu
Rumah mode nie kalau kt kl mcm F.O.S jgkla
Baju2 die up to date...n harga pon boleh la
Lebih kurng same jela mcm kt F.O.S tu

Ha mase dlm nie terpisah skjap dgn mereka2
Jenuh mencari tp xjmpe
Sbb tmpt die mcm masuk je ade byk pintu
N boleh tembus byk kwasan
Ha jadinye bile dh trpisah mmg xtau la kt mane jwbnye kan
Last2 dh penat mencari, aq dok kt pintu masuk tu
Lame jgk dlm 20 minit kt situ tp xnmpk2 plk diorg keluar ke ape
Xblh jadi ni...last2 masuk la dlm balik carik lagi
N kali ni pusing punye pusing bru jmpe mak
Ehh jumpe2 je mak ckp dh belikan baba seluar dah
Amboii....sbr jela
Die carik aq x jmpe...last2 dok pilih ngn zana lah
Hahaha
N mak suh pilih tshirt utk adik
Jenuhlah dok pilih...zana pn jenuh jgk pilih tshirt laki nie
Utk sape lagi kan....en abg baru die la
Hihihi =p

Keluar je dr situ ktorg g tapau roti2
Dlm hati tkot malam kang lapar...blh makan roti je
Dekat kedai roti nie je abis Rp 78,500

Ha kt rumah mode nie ade mcm food court
Kalau ase nak lepak2 makan kt situ pon boleh
Tp ktorg x makan pon
Just lalu je tgk diorg dok makan
Sepanjang kt sane mcm teringin nk ase “Batagor”
Tp x kesampaian dek hati...hihihi

Keluar je dr rmh mode mule2 nak ke toko tigala....
Ke Cihampelas la
Last2 lalu je kt Cihampelas tu
Bile fajar tanye mahu berhenti disini
Enggak mahu....esok2 aja...yok terusin cari bakso nya aja

Harini mak dh ckp awal2 nak mkan bakso
N fajar ckp bakso tu dkt je ngn hotel ktorg
Sekali bile pegi je
Ehh depan hotel je rupenye
Hahah

Okey kitorg makan dkt “Bakso Enggal Malang”
Belum masuk kedai je dh tgk org beratur panjang
Gielah...
Kat sini makanan kene amik sendiri
Means kte beratur n pilih lah nk yg mane
Amik ikut kite n nanti die akan kire berapa
Ha lg satu bakso kt sini xde mihun ke mee ke kuew tiow ke
Die cume ade gorengan2 (wantan n lain2)
So kite makan gorengan2 n pentol (bebola daging) tu jela ye
Pelik sekejap...haha

So total makanan ktorg kt sini Rp 113,700 utk 5 org ya
Means dlm 30 ringgit...masih berbaloi ya mbak

N lepas makan je ktorg pun pulang ke hotel
Yela hotel depan tu je kan
So trus la balik

Ouh ye dkt lobby hotel tu nnti ade la staff2 die yg akn tnggu
N tolong angkt brg g bilik ke cenggitu
N mak bile diorg tlng mak akn hulur lah duit tips gitu
25 ribu ke 50 ribu ke
(ikutla kalau korg nak bagi)
Ha dekat fajar pon mak bg jugak...dlm 50 ribu...
Fajar akan senyum je....”Makasih ya buk”
Hihii

Okey esok pukul 8 pagi ya kak...kate fajar...

N malam nie sbb trlampau teruk batuk nie truslah landing atas katil
Niat hati nk baring2 je
Nnti bangun la lagi
Sekali sedar kul 10 gitu bilik hotel dah gelap ye
Masing2 dah join tido
Haiyaa...sbr jela....
Dlm pukul 4.30 pagi terjage lagi
Muntah2 kat toilet....n telan lagi ubat batuk
Bile ntah nk elok batuk nie


-Okay jom sambung bermimpi-

-nie dekat "Saung Andir"-

- Posing kat Kawah Putih-

-Saya lagi-

- Bakso Malang...nie sy punye ye-

-Kawah Putih: Belakang tu kereta kami disana..n cowok sblh sy tu la Fajar-

-Nie la die tmpt yg kami cari..."rumah mode"-

-Zana ckp senyum...ha amik..terus sengeh =p -


~~~ Kisah Bercuti di Bandung (2nd Day) ~~~

Second day
So pepagi lagi kitorg dh bangun
Almaklumlah kt sane cepat betul cerahnye
Tengah syok2 tido tibe2 mate dh trkelip2 dah silau dek cahaya yg menembusi bilik kami
(Wah...ayat kemain!) haha

Kisahnye pukul 6.00 pagi je semue dah bangkit
Dok pusing2 guling2 layan tv
Sorg2 amikla tugas nak g mandi n bersiap
Pagi nie dh janji pukul 8.30 nk grk dah

Dlm 7.30 kitorg dh siap2 nk g breakfast kt cafe hotel
Kebetulan cafe tu mmg satu level je ngn bilik ktorg
So xde la nk naik ke turun lift bagai
Keluar bilik je terus amik makanan
Hahaha

Dlm pkul 8.30 kitorg dh kt lobby n pak dudi sdh ada disitu brsama fajar
Dlm kepala otak ni mmg dah ingat pasar baru je
Yela bile bace semue blog diorg ckp kt situ mmg boleh abis berjuta2 duit
Mmg rambang mata ngn brg2 diorg tu

Hotel kitorg ngn pasar baru tu xde la jauh sgt
Lebih kurg dlm15 minit dh smpai
Tp 1st time tengok diorg bwk kete kt situ mmg rase respect abis la
Dalah rapat sgt2 ngn kete kiri kanan
Moto die byk gile...tp spnjng ade situ ngn cara diorg bwk kete gitu
Xde jumpe lg accident....kecik ke besar ke...mmg xde lah
Huarghhh

Pasar Baru
Kat sini ada mcm2 jenis kedai...besar n sgt2 luas
Kitorg masuk2 je g kedai nie name die “Famous”
Baju kt dlm2 tu mmg famous sgt2 la...haha
Masuk2 kepala dh ting tong ase
Mane yg lace...batik...
Mcm2 jenis kain ade la kt situ
Kene pandai tawar menawar kt sini
Kalau boleh g terkam bos die trus
Hahaha
Gune la skill yg anda miliki
Average kt sini kain semeter ktorg blh dpt dlm Rp40,000
So dlm duit Ringgit kite dlm Rm 12 gitu la asenye
Ha bygkan dgn hrga gitu dpt kain yg sedap...n terbaik!
Hahahha

Dekat kedai famous nie je dpt beli kain yg corak batik dlm 8 ke 9 helai
N pastu ngn baju kami anak beranak (mak,umie n aq)
Kain die agak lain skit
Bukan lace tp lebih kurg prada
Tp jenis yg lembut n nipis skit
Kalau prada yg betul2 tu...agk mhl skit la
Dlm 300 ribu asenye...

Kat sini diorg mmg akn sediakn air (mineral / teh botol) ngn ubi getuk
So bile dh penat rest2 la minum2 ngn makan dlu
Hihii....

Dalam kedai famous nie je aq ngn mak abis 3 juta 600 ribu
Erkkk.....trdiam skjap...
Dengar juta2 kan...mcm byk gile je...
Duit ringgit dlm Rm 1ribu lebih la asenye
Tp agak puas hati ngn kain2 kitorg beli tu
Alang2 nak buat raya sekali kannn...hihii

Lepas tu tate lilis (wife pak dudi) bwk ktorg g kedai kain sulam
Ha kt sini pon blh jd gile
Byk btul jenis sulamnya...
Nk colour blocking la...sulam atas ke bwh ke depan ke blkg ke
Cakap jela...
N kt sini ktorg ade la amik dlm 6 ke 7 psg
Buat ole-ole org kate kan
N hrga kain sulam kt sini ikut design die
Ade yg Rp 130,000 sepasang ade Rp 110,000 ngn Rp 120,000
Rmbang mata tgk kain sulam yg blocking clour
Sbb combine2 colour die memikat hatiku...hihiii

N lepastu kitorg turun g tingkat 1 asenye
Kt situ tgk telekung
Hurm mak kate telekung kt surabaya lg murah dr bandung
Sy pn x tahu
Tp mak amik jgkla 1 n ibu amik 2
Sy tengok2 jela...hihii

Ha skrg kte turun lg bwh
Kt sini la tmpt yg di tunggu
Mase utk beli baju bandung
Byk yg pesan nie
Agak pening skit
Dgn org ramai sgt2
Mane nk tgk size lg...design lg...
Ase mcm kelam kabut je
Last2 ha amik jela...
Mane chantek amik
Senang citee=p
Ohh baju kt sini agk murah jgkla
Harga die ikut size ye
Makin besar size makin mahal la die=’))

Ok lepas abis je kt pasar baru nie
Ktorg ase nk cpt2 keluar dr sini
Ase mcm makin lame kt sini makin byk lg yg beli nye
Hahah...iman x bape kuat la haiii

Oh brg2 yg kte beli tu tnggal je kt kedai tu
Nnti pak dudi ke tate lilis ke fajar ke yg akn amik brg2 tu
Siap bwk masuk dlm kete trus
Syiok kan....hahaha

Keluar je dr pasar baru nie ktorg ajak g makan
Perut mcm dh memanggil je
Byngkan lah ade la dlm 4 jam kot dlm tu
Pusing...pusing...pusing...

So Pak dudi n fajar bwk kitorg g mkn kt restauran Nasi Padang
X berapa jauh jgk dgn pasar baru tu
Urm standard nasi padang kan
Yg nak je kite makan...yg xnak ckplah hanya di pandang
Hihii...
Ape lagi pilih dan pilih lah lauk
Kitorg amik kekel (kaki lembu), sayur asam, daging dendeng, aym rendang, ikan bakar
Urm tu je kot asenye
Semue dlm 200ribu lebih asenye....ade receipt...nnt tgk situ ye...

Lepas je makan...kekenyangan sgt
Mate mcm melambai2 je kiri n kanan
Tp org kate dh keluar jgn balik2 hotel
Abis jalan bru balik hotel...ape lagi kite terus kan la lagi...

Kali ni ktorg nk ke cibaduyut
Cibaduyut nie tmpt brg2 kulit katenye
N pg cibaduyut nie dlm 45 minit asenye
Campur macet....macet di jalanan lagi
Hihihi
Ha time niela pak dudi turun tpi jalan x follow kitorg
X berapa sihat katenye....die turun n naik angkutan kota blik ke rmh
Xpela kan...asl ade fajar xpe...jgn disuruh bwk kete sendiri kt sane sdhla
Hahaha
So kt cibaduyut nie ktorg singgah satu kedai nie
Erkk
Hrp maaf....name die terlupe sdh
Kt sini ade byk handbag...kasut...
Yg kulit2 pon mmg ade
Tp harga die lain la
Kulit asli dlm 1 juta keatas harga die
Still berbaloi la kalau nk di banding ngn duit kite kan
Kt sini dpt la goda mak suh belikan handabag 1
Dpt la beg prada dlm hrga Rp 79,000 hahaha
Ce teka duit malaysia brape??
Dlm Rm 25 gitu je...jadilah kan
Ouh mak ngn ibu pon amik beg sorg 1
Sekali balik hotel baru perasan...beg diorg design same
Colour je yg lain...haha...belasah jela...
Beg mak ngn ibu tu dlm Rp200 ribu lebih asenye...
N chantekk okeyy....=’))

Kitorg ade msuk lg 1 kedai kt area sini
Sbb nk crik beg porch utk abg
Tp xjumpe jgk
Kepala mcm dh pening je..carik xjmpe2...
Last2 ckp kt fajar...yok pulang hotel aja...
Mase tu pon dh ptg...dlm kul 6 cam gitu
Okla tu balik hotel....

N makan malam kami mlm tu Cuma di hotel aja
Masing2 pikir dh balik mls nk keluar lg malam2
So smpai hotel...rehat2...
Urm xde la rehat mane...
Sampai2 je...terus bukak semue kain2 yg dh beli td
Hahaha..
Tengok chantek ke ok ke x...
Lpastu siap buat list lg ape yg kurang
Sbb dlm plan sblm balik mesti kene pg pasar baru lagi
Misi membeli mane yg kurang...haha

So malam tu kt hotel ktorg order Nasi putih dgn sup buntut (sup ekor), ayam msk bali, tomyam n ibu makan spagethi kalau x silap...
Makanan hotel okla...tp sup buntut die x best! Sedap lg kl pnye...hihihii
Lepas makan layan tv....gelak sensorg tgk cite lawak2 diorg nie..

Okey jom tido...esok hari yg panjang lagi...pkul 8 dah janji ngn fajar


*gambar utk aktiviti hari ni*

-Menu Lunch kami...Nasi Padang-

-Pasar Baru: Famous Level 2-

- Nie kedai kain batik...ada batik laki n pempuan -

-Nie kedai telekung...xingt level bape...maybe Lvl 1 kot-

-Nie kedai dress2 kaftan...sgt2 menarik okey...dgn manik + design die...huhu-

- Ha bayangkan!! Hasil shopping kami utk 1st day...1st DAY ye!! Erkkk -

Thursday, May 8, 2014

~~~ Kisah Bercuti di Bandung (1st Day) ~~~

1st day kami disini sangat2 singkat
sebab flight kami dr KUL - BDO pukul 08.20 mlm
so sampai kat bandung pun dh pkul 10.20mlm
n xde la nak kemana-mana
sampai2 sana je tunggu supir Pak dudi sampai
and kami terus ke hotel
check in kat chara hotel...
pusing-pusing bilik
n terus tidur
sebab 11 malam kat sana gelap die kemain lagi
huhuhu

So aktiviti jenjalan kami bermula di 2nd day esok hari
and dah janji ngn Pak dudi pukul 08.30 tunggu di lobby


Ouh ada 1 kisah menarik kitorg mase nk fly dr Kul-Bdo
mase nak check in ktorg dpt special layanan dr Air Asia
erk bkn dr diorg pon tp sbb zana nye housemate ade yg keje ngn Air Asia ni
so die la yg bwk ktorg ikut laluan2 vip
die yg cop kan passport ktorg tu
pass sane pass sini
ktorg just ikut dr blkg je
xyah la nk beratur panjang2
best gile lah!! =')) hihihi


~~~ Kisah Bercuti di Bandung (Sebelum) ~~~

Okay now nk cite apa yg kitorang berdua prepare sebelum g bandung
Hurm
Nie 1st experience ktorg sebenarnye
travel luar dr Malaysia n without arrangement dr sesape pon
semua kitorng search2-ing n tetanya
org kate malu bertanye sesat jalan kan

Mangsa pertama yg menjadi fokus utama kitorg dah tentulah
Cik "Google"
hahaha
dekat die nak tau ape senang je...
taip je ape korg nak tahu
mesti die akan bg jawapan
kalau xde tu pepandai la selongkar2 sikit=p

n magsa kedua
korg rajin2 la bace blog-blog yg byk diorg cite pengalaman diorg
Sebab bile dah bace kite akn jd lebih terbuka sikit
boleh la nak bayang2kan sikit cemana kat sane nnti...
hahah

n magsa seterusnya tanye org yg dh pegi direct
mcm ktorg tanye kt membe2
bile nampak status ke gambar diorg g bandung kt fb
ha terus la buat2 tanye
tanye segala2 nye la sampai diorg x larat dh nk reply mesej korg tu
bukan ape bile dh tanye n dengar sendiri dr diorg betul2 baru kite yakin!!

Okay....kitorg kali ni berdua
so tugas2 tu mmg nk kene bahagi2 la
bukan tugas ape pon sangat
cume nak carik hotel n supir
rasenye tula benda paling wajib settle dlu asenye

n cik zana akan carik hotel
pilih mana yg terbaik
n aq plk kene carik supir
pilih harga yg berbaloi n recommended lah kan!

So lepas discuss2
hotel kami book melalui agoda
and hotel yg kami pilih "Chara Hotel"
design bangunan die nampak unik
mcm berkotak2
shomeyyy.....
n kami pilih utk deluxe room asenye
ade 2 katil Queen...muatlah utk kami 4 org
n bilik nie include breakfast okeyy
n menu die pon agak nyumm2
Paling sedap asenye spaghetti aglio lah
sebab cik kak tu ngn mak n ibu masing2 dok hadap menu tu jeee
hahaha
mase 1st n 2nd night kt situ breakfast die dlm buffet
may be sbb ramai kan
lepas tu esok2 tu dh jd ala carte
nak makan ape order je kt diorg

n supir plk aq siap buat table comparison lagi
senang nk tgk kelebihan n kekurangan mereka2
n dpt dlm 4 ke 5 supir cenggitu
semangat carik supir sampai siap email blogger nie mintak no supir
sib bekla die reply xdela segan sgt
hahaha

so antara semue2 supir tu
kitorg pilih " Pak Dudi"
bayaran yg ktorg dpt utk 5h 4m = RP 1 juta 600k
means dlm RM 400.00 gitu la
n harga die pon berbaloi2 sbb bg tmpt2 yg ktorg nk pegi n die bg harga
so senang lah kan...xdela extra charge ke ape nnti
hihiii
n Pak dudi nie wt bissness ngn wife die...Tate Lilis..
n diorg mcm 1 big company jgkla sebab ade byk lg driver2 bawah diorg
n pak dudi dgn kitorg utk 1st day je...lepas tu tnghri cmtu die balik...
x berapa sihat..al maklumlah byk sgt tetamu2 nya...hihihi
n driver die yg bwk ktorg spanjang kt sane " Fajar"
mude lagi dlm 22 tahun..n yg bestnye die dgn senang hati ikut je mane ktorg nk pegi
kalau tanye die mmg byk je tmpt die nk bwak
tp mase tu mak plk x sihat...dgn demam...aq ngn batuk teruknye lg...
hurm...pasrah kan hati jela kan
n supir ktorg ni sgt2 recommended!!
puas sgt hati dgn service diorg..
jadi driver...tukang bwk brg...tukang tunjuk2 tempat
haha....sape2 nak g bandung boleh la try ngn diorg


*nie antara gambar2 bilik nie n menu2 die ye*

- Nie la design pelik + unik Chara Hotel tu (da -


-chara hotel-

-nie bilik kami...2 queen size-

-toilet-

-suasana pagi dlm pukul 6.30am-

-buffet menu-

-ala carte menu-


- Nie list yg kite buat utk comparison Supir-

-nie plk aktiviti2 or tempat2 yg kite nk pegi sepanjang 5hari-


-Korg blh listkan jgk selain tmpt2 yg korg nk pegi...restaurant2 yg famous..so manela tau blh singgah kan-


NZKDF

Daisypath Anniversary tickers

mEnGhItUnG UsIaku

Daisypath Happy Birthday tickers

Chat with me